Évértékelő 2017

Évértékelő 2017

(kaminari szemszögéből)

 

Elmúlt egy újabb év, és úgy éreztem, érdemes visszatekintenünk, mik is történtek velünk 2017-ben. :)

 

Utazások

 

Jó szokásunkhoz híven ebben az évben sem voltunk restek, mert hát nem lehet mindig a klubhelyen lazulni...

...ezért januárban inkább a Barcsi Termálfürdőben lazultunk! :D Az év közben kirakott kérdőív visszajelzései alapján az egyik legnépszerűbb programunk az onsen-ek látogatása. A barcsi azért különleges, mert régiónkban ebben van a legjobb lehetőség a téli mínuszokban is szabadtéren pancsikolni. Ezek a látogatások soha nem a strandon megszokott bolondozásról szóltak, hanem a feltöltődésről, beszélgetésekről.

Rendben, beismerem, hogy Tamási más volt ilyen téren, ugyanis az ott található spirál csúszda nagyban hozzájárult a szórakozáshoz is ... már akinek. Itt hadd elevenítsem fel, hogy is festett az én szemszögemből a csúszdázás:

"Kb. kisgyerek koromban csúsztam le utoljára ilyen zárt csúszdán, de nem is vágytam rá nagyon. Kis győzködés után csak rávettek, és bíztam benne, hogy ezzel letudom, és nem nyaggatnak tovább. Lecsúsztam, és közben azt hittem, hogy ott pusztulok el, olyan félelem fogott el. Nem tudtam erről a fóbiámról, de kijelentettem, hogy én itt befejeztem, csússzon, akinek 2 anyja van. "Been in Tamási, got phobia." \o/ Újabb győzködéssorozat után beadtam a derekam, hogy megpróbálom még egyszer, "BIZTOS JOBB LESZ" Nem, nem volt jobb, KÉTSZER rosszabb volt! Gondoltam, ezek a vesztemet akarják, amikor arra bíztattak, próbáljam meg harmadszor is, mert hátha a sebességgel van a bajom, de ők megmutatják, hogyan tudok lassabban csúszni. Fél óra győzködés és több demonstráció után azt mondtam, öreg puding nem vén puding, megpróbálom, de ez lesz az utolsó. Hát, nem volt életem legjobb pillanata, de aláírom, hogy az a pár másodperc már nem halálfélelemben telt, de a jó élménytől még fényévekre volt. Igen ám, ezzel nem is lett volna baj, de az én drágalátós klubtagjaim rendkívül jó ötletnek tartották a következőt: lassan leérkeztem, és félmosollyal rájuk nézve belecsobbantam a vízbe. Arra jöttem fel a víz alól, hogy ez a 8 csodálatos ember teljes erőből tapsol, fütyül, kiabál. Konkrétan az EGÉSZ STRAND odanézett, a medencékből, a páholyokból, a székekből, és szinte hallottam a gondolataikat. "Naa, miért ez a nagy ováció? Talán egy kislány felülemelkedve félelmén lecsúszott a csúszdán, és így gratulálnak neki?" És mikor odanéztek, azt látták, hogy egy 31 éves faszi bukkan fel a vízből. GRATULÁLOK, introvertált személyiségem rendkívül boldog volt! Olyannyira, hogy az első gondolatom az volt, hogy visszamerüljek, és tüdőre nyeljek pár liter vizet. :D Köszönöm srácok, remek élmény volt! A medencéből kimászva szinte hallottam a kolompolást és halkan a "Shame... Shame... Shame..." szavakat. :'D"

Nemesis
 

Tervünkben van egyéb termálfürdők meglátogatása is, de 2018 januárjának elején ismét irány Barcs, ne maradjatok le róla! Pontos információkat a facebook csoportunkban találtok majd. :)

Nem maradhattak ki a MondoCon-os utazások sem.

Minden évben 2 MondoCon-ra szervezünk utazást, 99%-ban a tavaszira és az őszire, és nem volt ez idén se másképp. Szerencsére már lehetőségünk volt ismét a legszokott szállásunkon aludni. Igencsak fellélegeztünk - vagyis leginkább én, mert hát ki más szívta volna meg legjobban -, hogy nem folytatódik a különböző rovarokkal folytatott élet-halál küzdelmünk, amit 2016 őszén folytattunk az akkori szállásunkon. A Con úgy telt, ahogy szokott: az ifjoncok, akik még soha-, vagy csak 1-2 alkalommal voltak ezen a rendezvényen, instant eltűntek a forgatagban, és legközelebb már csak záróra után kerültek elő rendkívül széles vigyorral, és teli szatyrokkal. Akik már 10+ éve járnak animés rendezvényekre, már kevés újdonságot látnak (najó, az újabbnál újabb genderbend cosplay-ek minden évben tudnak még meglepetést okozni, igaz, negatív értelemben), de mindig megtalálják a számukra érdekes programot.

Minden Con-os utazás alkalmával ellátogatunk különféle japán éttermekbe, ami sokunknak az utazás csúcspontja, természetesen ez sem maradhatott el.

Idén se vesztettünk el senkit, remélhetőleg megtartjuk jó szokásunkat. :D
Maradtunk az autókkal történő utazásnál, mert a különbusznál szabadabb, egymástól függetlenebb utazást tesz lehetővé. Ez több felelősséget és terhet rak az autótulajdonosaink (Bami, Melinda, oPal, Russel) vállára, és ennek ellenére töretlen a lelkesedésük, ezért továbbra is nagyon hálásak vagyunk nekik!

Ahogy a MondoCon-os utazások, az orfűi sátrazások is kötelező elemei az évnek.

Igaz, idén csak egy hétvégére mentünk, mégis úgy gondolom, hogy a Con mellett ez a legjobb kültéri eseményünk. Friss levegő, környezetváltozás, szabadtéri játékok, strandolás, szalonna sütés, bográcsozás, olykor egy kiadós vihar/jégeső. :D Jöhetett bármi, eddig mindig jól éreztük magunkat. Természetesen 2018-ban is tervben van, de valószínűleg szintén csak 1 hétvége. Korábban mindig 2 volt, ezzel esélyt adva mindenkinek, hogy legalább az egyiken ott tudjanak lenni, de jobbnak látjuk, ha a jövőben a változatosság kedvéért a második Orfű helyett máshová megyünk. Ennek részletei még kidolgozás alatt állnak, lesz róla majd egy szavazás.

Mozdulj, animés!

Kevés olyan programunk van, ami bármi módon is feszegetné a határainkat, de idén végre belevágtunk valamibe, ami amellett, hogy egészséges, még rendkívül mókás is tud lenni. Bár még csak 2 alkalommal voltunk, és a PAF taglétszámához képest kevesen tartottak velünk, ezek a hosszútávú hegyi túrák mégis rendkívül ígéretesek! 15-20km-es távokról beszélünk, és el kell ismerni, hogy annak, aki nincs edzésben, még ez is nagy kihívás tud lenni, elvégre hegyi ösvényekről beszélünk.

 

Gyönyörű helyeken járhatunk, ismerkedhetünk kicsit a helyi történelemmel. Véleményem szerint csapatépítésre is kiválóan alkalmas, és arra bátorítom azt, aki még nem tartott velünk, hogy tegyen egy próbát! Ha én, aki 31 évesen 15+ éve nem sportol, egész nap ülőmunkát végez, otthon pedig kockul, képes voltam végigcsinálni, akkor nektek is menni fog, ha egészségi állapototok engedi. Úgy tervezem, hogy legalább 2 havonta lenne 1 túra, kiváltva egy szombati PAF talit. Tamás gyakorlott túrázó, nagyon jó útvonalakat eszel ki nekünk, teljes mértékben rábízhatjuk magunkat, így nekünk csak az a feladatunk, hogy teljesítsük a kitűzött célt. :)

 

Találkozók

 

A klubhelyen sem állt meg az élet, sok pozitív változást hozott 2017, a legfontosabb ezek közül a fűtés volt.

Most lesz 2. éve, hogy ezt a klubhelyet béreljük magunknak, de a fűtés hiánya a kezdetektől fejfájást okozott. Bár a hely kedvező bérleti díja nagy előny volt, mégis sok pénzünk ment rá arra, hogy az igen nagy belmagassággal rendelkező helyiségeket elviselhető szintre melegítsük a téli hónapokban. Ez nem is nagyon jött össze, hiszen az olajradiátorok, és egyéb elektromos fűtőeszközök csupán arra voltak alkalmasak, hogy épp annyira melegítsék fel a levegőt, hogy pulcsiban már egész elviselhető legyen. A konvektorok beüzemelésével búcsút mondhattunk ennek a problémának, és bár nem kis hercehurca volt kiharcolni, egyértelműen megérte. Egész héten fenn tudunk vele tartani egy 16 fokos alaphőmérsékletet, hogy aztán a tali kezdetén a konvektorokat felcsavarva 20-22 fokot varázsoljunk.

 

Leírhatatlan boldogságot éreztem, amikor először beléptem a fűtött szobába, és tudtam, hogy az egyik legnagyobb problémánk nincs többé. Még nem kaptuk meg az első számlát, és bár tudom, nem lesz olcsóbb az áramosnál, úgy gondolom, minden pénzt megér azt látni, hogy a klubtagok nem fagyoskodva ülnek a szobában.

Fő a cyber kényelem.

Már a netre se lehet panasz! Azzal, hogy az épületbe bekötésre került a száloptikás internet, végre megadhattuk a tagoknak a várva várt szélessávú free wifi-t. :)

Nem csak funkcionalitásban javultunk, szépültünk is.

Régóta tervezgettük a klubhely otthonosabbá tételét, de most végre el is kezdtük. A japán zászló felrakása semmiség volt, de a középső dekor elem elkészítése és felszerelése már igazi csapatmunkát igényelt. Felszerelése után végre az animés scroll-ok is a helyükre kerülhettek ... amiket persze minden talin igazítgatnom kell. Imádom, amikor szándékosan rondítanak bele az összképbe, és még jól is mulatnak rajta. Kemény dolog az OCD. :'D

 

Még 2 falra van tervünk, ezeket 2018-ban mindenképpen meg szeretnénk valósítani. Az kisebb szoba falán lesznek láthatók a velünk kapcsolatos újságcikkek, a benti falon pedig egy adott mintára (jelenleg a Fuji a befutó) rászúrkodva olyan, a PAF életével kapcsolatos fényképek, amiket majd előre kiválogatunk. :)

Tematikus találkozóinkat egyre nagyobb érdelődés övezi.

A klubhelyen tartott találkozók közül mindig is a tematikusak voltak a népszerűbbek. Idén a farsang és a Húsvét is jó hangulatban telt, de eddig a legjobban a Halloween sikerült. Réka rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy a lehető legjobbat hozza ki az eseményből, és sikerét a résztvevők száma és a pozitív visszajelzések igazolták. Sokan érdeklődtek Hanami-ról és a homemade japán édességekről szóló előadása iránt is, melyre még kóstolóval is készült. :)

Ezúton is köszönjük az erőfeszítéseit! Ezen események után tagjaink száma is növekedett. Mindig volt fluktuáció, de idén többen maradtak velünk, aminek nagyon örülünk. :) A karácsonyi találkozó szintén remek hangulatban telt, és bár amikor ezt a bejegyzést írom, még 1 nap van szilveszterig, biztos vagyok benne, hogy az újévi talink is nagyon jól fog sikerülni. :) A visszajelzések alapján a sütögetős találkozóinkat is nagyon szoktátok szeretni, szóval azokból is igyekszünk minél többet rendezni. Hála Melindának és Palinak, akik időnként rendelkezésünkre bocsájtják a PS4-et, a Just Dance-es találkozóink is nagyon népszerűek. Ki gondolná, hogy a DDR-el szemben, ahol csak tipegni kell, bátrabban próbáljátok ki azt a játékot, amiben táncolni kell. :D
Ha valaki szeretne egy találkozón valamilyen saját programot szervezni (előadás, főzés, játék, bármi egyéb program), nyugodtan keressen meg minket, mi nyitottak vagyunk mindenre. :)

 

Egyéb történések

 

  • Sajnos se a működési-, se a szakmai pályázaton nem nyertünk 2017-ben sem. A működési pályázat is jó lett volna, melyet a klubhelyre költhetünk, de a szakmai pályázat elbukása azért baj, mert így a nagyobb rendezvények szervezése - mint a Nippon Expo - elég távolinak tűnik. A milliós nagyságrendű rendezvények szervezése egy non-profit egyesület számára segítség nélkül nem igazán kivitelezhető, de azért nem adjuk fel, igyekszünk addig is valami kisebb-ben gondolkodni, amihez elég lehet kisebb támogatás is.
  • Részben az előbbi ponthoz kapcsolódik, hogy segítségetekkel idén már jelentős mennyiségű adomány érkezett az adó 1%-ának felajánlásából, szám szerint 213.836Ft. Ez jelentősen javította egyesületünk anyagi helyzetét, bízunk benne, hogy 2018-ban is gondoltok ránk, és támogattok minket. Ezen módokon tudtok támogatni minket. Az egész PAF vezetőség nevében nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! :)
  • A Nippon Exporól természetesen nem mondtunk le, amint úgy állunk, hogy ismét be tudjuk vállalni, mérget vehettek rá, hogy azonnal nekiállunk dolgozni rajta. :)
  • Külön köszönetet szeretnék mondani Baminak, aki a saját cégének vezetése mellett rendületlenül végzi a háttérmunkálatokat az egyesületünkben! Mindig az a munka a leghálátlanabb, aminek csak annyi a látszata, hogy minden rendben működik. A többiek nevében is köszönöm szépen! :) (tudom ám, hogy morci leszel, amiért egyáltalán szóvá tettem a létezésed, de hát #yolo :P)
  • Megszületett az első hivatalos PAF-baba is, Kumi és Laci jóvoltából! Jó egészséget és sok boldogságot kívánok ezúton is! Örömmel tölt el, hogy gondoltok a PAF utánpótlásra! :P
  • 2017-ben elkezdtünk nyereményjátékokat szervezni, amelyen leginkább mozijegyeket nyerhettetek az Uránia mozi vetítéseire. Ezzel sem szeretnénk felhagyni, számíthattok még ilyenekre. :)
  • Egyesületünk is bővült idén, és minél többen vagyunk, annál hatékonyabban tudunk dolgozni. A belépés részleteivel keressétek bizalommal bármelyik PAF vezetőt. :)
  • Bár egyelőre a nagy rohanásban elmulasztottuk megünnepelni, idén lett 10 éves a PAF! Igaz, hogy már csak 2018-ban, de mindenképpen bepótoljuk a bulit! Egyesületünk is 5 éve dolgozik értetek, köszönet azoknak, akik rendületlenül kitartanak mellettünk! :)

 

Én így láttam az évet. Összességében nagyon elégedett vagyok az évvel, szép előrelépések történtek számos területen, és ezt a lendületet szeretném tovább vinni 2018-ba is. Biztos vagyok benne, hogy számos dolgot nem említettem, és rengeteg képet linkelhettem volna még, de ideje készülődni a szilveszterre.

Sok jó, és sajnos időnként rossz dolgok is történnek velünk, de a tény, hogy még mindig együtt vagyunk, azt mutatja, hogy a PAF tényleg egy igazi család. Örülök, hogy jól érzitek magatokat a találkozóinkon, és szeretném, ha 2018-ban még többet tehetnénk ezért. Továbbra is arra bátorítalak titeket, hogy osszátok meg velünk a véleményeiteket, tapasztalataitokat, javaslataitokat. Ne feledjétek, Ti, a tagok alkotjátok a Pécsi Anime Fanclub-ot, így a Ti véleményetek a legfontosabb!

Köszönjük, hogy velünk voltatok 2017-ben, bízunk benne, hogy megtartjátok jó szokásotokat! :P

A PAF vezetés nevében szívből kívánok nektek Nagyon Boldog Új Esztendőt! :)

 

- kaminari

2017.12.31.